Data Governance en Privacy: Een Gids voor Data Leaders

Data governance en privacy zijn cruciaal voor moderne organisaties om kwalitatieve data toegankelijk te maken voor de juiste mensen op het juiste moment. Een data fabric benadering zorgt ervoor dat data-integriteit behouden blijft, compliance wordt gewaarborgd en gevoelige data beschermd blijft. Sterke governance biedt jou concurrentievoordeel door geavanceerde inzichten mogelijk te maken, zoals aangetoond in de Forrester Analytics Business Technographics® Data And Analytics Survey, 2020.

Auteur
Patrick
Aantal keer gelezen
804 keer
Datum van schrijven
23 mei 2024
Leestijd
4 minuten

Data Governance en Privacy: Een Gids voor Data Leaders

Inleiding: Een Data Fabric Benadering

Data governance en privacy zijn cruciaal voor moderne organisaties om kwalitatieve data toegankelijk te maken voor de juiste mensen op het juiste moment. Een data fabric benadering zorgt ervoor dat data-integriteit behouden blijft, compliance wordt gewaarborgd en gevoelige data beschermd blijft. Sterke governance biedt jou concurrentievoordeel door geavanceerde inzichten mogelijk te maken, zoals aangetoond in de Forrester Analytics Business Technographics® Data And Analytics Survey, 2020.

Waarom Geautomatiseerde Data Governance en Privacy?

In een data-gedreven cultuur is betrouwbare, compliant data essentieel. Belangrijke uitdagingen hierbij zijn:

 1. Data Privacy op Schaal: Met meer dan 60 jurisdicties wereldwijd die privacywetten hebben ingevoerd, wordt naleving steeds belangrijker. Niet-naleving kan leiden tot juridische straffen en reputatieschade.
 2. Verbeterde Data Toegang: Veilig delen van data is cruciaal. Veel organisaties, waaronder jouw eigen, worstelen echter met het beveiligen van data in verschillende omgevingen, wat leidt tot datasilo’s en complexiteit.
 3. Data Kwaliteit: Slechte data kwaliteit kost organisaties gemiddeld $12,9 miljoen per jaar. Betrouwbare data governance helpt jou dit probleem te verminderen door consistente data classificaties en governance policies te implementeren.
 4. Data Herkomst en Traceerbaarheid: Voor compliance en audit doeleinden moeten jij en je team de volledige levenscyclus van data kunnen traceren. Dit bevordert ook de bouw van betrouwbare AI-modellen.

De Bouwstenen van Governance en Privacy

Enkele essentiële technologiecomponenten voor effectieve data governance zijn:

 1. Data Catalogisering: Een data catalogus helpt jou en je team de juiste data te vinden en te gebruiken door een rijk en metagebaseerd index van gecatalogiseerde assets.
 2. Automatische Metadata Generatie: Machine learning kan metadata automatisch taggen, waardoor menselijk falen en “dark data” worden geminimaliseerd. Dit ondersteunt het handhaven van beleidsregels bij toegangspunten.
 3. Geautomatiseerde Governance van Data Toegang en Herkomst: Dit maakt compliancerapportage eenvoudiger en ondersteunt zelfbedieningsdata-eisen zonder complexiteit toe te voegen.
 4. Data Virtualisatie: Dit verbindt data over alle locaties en maakt uiteenlopende databronnen zichtbaar als één enkele database, wat compliant toegang mogelijk maakt zonder dat data verplaatst hoeft te worden.
 5. Rapportage en Auditing: Regelgevingsinformatie moet automatisch worden ingeladen en toegepast op workflows om naleving te garanderen.

Data Fabric: Een Holistische Benadering

Een data fabric benadering vereenvoudigt data toegang en consumptie door verschillende datasystemen te verenigen met end-to-end datamanagement en governance. Dit biedt een holistische oplossing die de kosten en complexiteit van veelvoudige pointoplossingen vermijdt. Het stelt jou en je organisatie in staat om de waarde van jullie data te verhogen door toegang te bieden tot de juiste, geordende data op het juiste moment.

Succesverhaal: ING

ING, een Nederlandse bank, implementeerde een data fabric oplossing om data governance in een hybride cloudomgeving te waarborgen. Dit stelde hen in staat om:

 • Snelle en eenvoudige toegang tot geordende data te bieden.
 • Sterke governance en privacy parameters te handhaven.
 • Te voldoen aan veranderende regelgeving in verschillende jurisdicties.

Door data virtualisatie toe te passen, kon ING datasilo’s elimineren en just-in-time toegang bieden tot de juiste data, wat samenwerking bevorderde en IT-kosten optimaliseerde.

Overwegingen voor Data Governance en Privacy

Voor een robuuste governance en privacy infrastructuur heb jij een technologie stack nodig die end-to-end governance biedt en datakwaliteit garandeert. Belangrijke componenten omvatten:

 • AI-Augmented Data Catalog: Voor gemakkelijk begrip, samenwerking en toegang tot data.
 • Metadata en Governance Laag: Voor zichtbaarheid en samenwerking op elke cloud.
 • Dynamische en Consistente Data Maskering: Om datatraining en testsets te anonimiseren en data-integriteit te waarborgen.

Creëer Jouw Ideale Governance en Privacy Oplossing

Om de toegankelijkheid, beveiliging en naleving van jouw data te verbeteren, kun je gebruik maken van:

 1. Gratis Data Governance en Privacy Proef: Voor hands-on ervaring met een data fabric.
 2. IBM Data Governance en Privacy Website: Voor gedetailleerde informatie en voordelen.
 3. Consultatie met Experts: Voor persoonlijke begeleiding bij het implementeren van een effectieve data governance strategie.

Met deze hulpmiddelen kun jij een geïntegreerde en compliant datalaag bouwen die innovatie en bedrijfsresultaten ondersteunt.

Door deze stappen te volgen, kun jij niet alleen voldoen aan regelgeving maar ook jouw concurrentiepositie versterken door effectieve data governance en privacy te implementeren.

TD SYNNEX en IBM

Wil je meer weten over hoe Data Governance toegepast kan worden in jouw bedrijfsvoering? En hoe TD SYNNEX en IBM met hun watsonx Governance je hierbij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.