Datagedreven werken dankzij data fabric: vijf vragen

Steeds meer bedrijven werken zowel thuis als op kantoor en onderweg. Daarvoor verbinden ze hun omgevingen in een hybride cloud. data fabric is een uitgelezen kans om de bedrijfsvoering nóg verder te digitaliseren. Dankzij deze technologie kunt u niet alleen data optimaal inzetten, maar die ook goed beveiligen. In deze blog vertellen we u daar meer over, aan de hand van vijf vragen.

Auteur
Patrick
Aantal keer gelezen
4375 keer
Datum van schrijven
30 juni 2022
Leestijd
4 minuten

Hoe zit dat ook alweer met de hybride cloud?

Er zijn verschillende redenen om voor de hybride cloud te kiezen, maar in de kern komt het erop neer dat die het beste biedt van twee werelden: cloud en on-premise. De public cloud is een belangrijke manier gebleken om te digitaliseren. Clouddiensten kunnen namelijk overal en altijd gebruikt worden, onafhankelijk van het apparaat en de locatie. Voor thuis- en samenwerken is dat ideaal.
On-premise heeft die flexibiliteit niet, maar biedt wel een maximale performance en de veiligheid. Cloudproviders zeggen weliswaar dat de security goed geregeld is, maar in de praktijk weet u vaak niet wie toegang heeft tot uw data. Het kan gebeuren dat een cloud provider daardoor toegang heeft tot uw gegevens zonder dat u dat weet. Dan weet u niet met wie deze worden gedeeld. Door slim data en workloads te verdelen over beide omgevingen, kunt u gebruik blijven maken van de kwaliteiten van beide. Bovendien kunnen ze elkaars zwakke plekken opvangen.

Maakt zo’n hybride cloud ons IT-landschap dan niet veel complexer?

Dit is een begrijpelijke angst. Veel bedrijven krijgen te maken met steeds meer clouddiensten en -apps, terwijl de on-premise systemen ook nog draaien. Die kunnen gelukkig ‘aangesloten’ worden op de cloud door ze te virtualiseren. Niet iedereen zit echter te wachten op nóg een IT-project. Gelukkig is de hybride cloud niet zomaar zo’n project. Met deze architectuur en het bijhorende platform realiseert u juist een eenvoudiger landschap. Doordat alle omgevingen verenigd worden, kunnen ze centraal beheerd worden. Dat is een belangrijke stap om eenvoudiger te digitaliseren.

Staan onze data dan overal?

Nee hoor. Zoals gezegd worden ze verdeeld over verschillende omgevingen. Die kunnen vervolgens gegevens uitwisselen met elkaar, zodat u taken kunt automatiseren en data-analyses uit kunt voeren. Data fabric is hiervoor niet per se noodzakelijk, maar maakt die uitwisseling wel veel gemakkelijker. Data fabric is als het ware een laag die over al die omgevingen heen ligt en daarmee voor transport zorgt. Heeft de public cloud gegevens nodig uit uw on-premise systeem (of andersom)? Mits toegestaan zorgt data fabric daarvoor, geautomatiseerd bovendien.
Een ander belangrijk voordeel is dat hierdoor niet telkens de benodigde gegevens weer in een ander systeem opgeslagen moeten worden. Data fabric houdt data veilig in de juiste bron, maar zorgt ervoor dat andere systemen tijdelijk toegang krijgen tot deze gegevens. Daardoor krijgt u geen (onderling verschillende) kopieën van datasets, maar werkt u steeds met dezelfde input. Net als bij de hybride cloud geldt hier: centraal beheer maakt werkzaamheden veel gemakkelijker.

Maar hoe zit het met de beveiliging?

Geen zorgen: data fabric zorgt ervoor dat data op de juiste plaats bewaard worden. Privacygevoelige gegevens of andersoortige data die echt niet mogen uitlekken, kunt u het beste on-premise bewaren. Zo voorkomt u een AVG-boete. Data fabric zorgt er bovendien voor dat medewerkers gevoelige data niet op hun computer hoeven op te slaan. Data hoeven immers niet te worden verplaatst, het gebruikersprofiel is bepalend voor welke gegevens iemand te zien krijgt. Verlaat iemand het bedrijf? Dan hoef u zich er ook geen zorgen over te maken dat die gegevens op diens apparaat blijven staan.

Hoe kom ik eigenlijk aan een data fabric?

Data fabric kunt u laten bouwen door een van onze ervaren (business)partners. Zij helpen organisaties door middel van consultatie en door implementatie en beheer van data fabric. Daarvoor werken we met toegankelijke, krachtige oplossingen van IBM, die vervolgens als basis kunnen dienen voor automatisering en kunstmatige intelligentie.