De paus in puffer-jas en vijf andere voorbeelden van AI in de praktijk

Auteur
Patrick
Aantal keer gelezen
838 keer
Datum van schrijven
3 juli 2023
Leestijd
4 minuten

De paus in puffer-jas en vijf andere voorbeelden van AI in de praktijk

Sneller en efficiënter werken kan je veel concurrentievoordeel opleveren, vooral in deze tijd van inflatie en personeelstekorten. Artificial Intelligence is een snel opkomende technologie die veel handmatig, tijdrovend en foutgevoelig werk van ons overneemt. Toch hebben veel bedrijven nog een afwachtende houding, omdat ze AI ingewikkeld vinden en niet precies weten wat allemaal mogelijk is. Daarom zetten we in deze blog vijf voorbeelden op een rij van hoe AI daadwerkelijk wordt toegepast.

AI heeft enorme impact op onze samenleving doordat de technologie steeds volwassener wordt. Vooral met generatieve AI die zelf tekst of beelden creëert gaat het hard, denk maar aan ChatGPT of Midjourney. Nog maar kort geleden ging er een foto van de paus in pufferjack viraal waarvan heel wat mensen dachten dat die echt was, maar het bleek een AI-fake.

AI redt levens

Nu is dat vooral een grappig voorbeeld, maar er zijn op allerlei terreinen heel serieuze toepassingen die soms letterlijk levensreddend zijn:

  1. Gezondheidszorg: waar een arts wellicht een minieme afwijking op een röntgenfoto over het hoofd ziet, kan AI deze razendsnel herkennen en beoordelen. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld borstkanker in een veel vroeger stadium te herkennen en te behandelen.
  2. Transport: de zelfrijdende auto laat nog op zich wachten, maar toch maakt AI auto’s nu al veiliger. Denk aan adaptive cruisecontrol waarbij je een veilige afstand houdt tot je voorganger. Sommige voertuigen remmen uit zichzelf als er plotseling iets of iemand voor de auto verschijnt.
  3. Klantenservice: Steeds meer bedrijven zetten chatbots in die razendsnel antwoord geven op vragen van klanten. Gartner voorspelt dat chatbots binnen vijf jaar voor een kwart van alle bedrijven het belangrijkste kanaal zijn voor contact. Je ziet ze al veel bij webwinkels; die maken ook gebruik van AI om gepersonaliseerde aanbevelingen en aanbiedingen te doen.
  4. Fysieke en digitale veiligheid: gezichtsherkenning wordt gebruikt om smartphones te ontgrendelen, zodat niemand bij jouw data kan komen. Je komt de techniek ook wel tegen in voetbalstadions, waar slimme camera’s mensen met een stadionverbod herkennen. Op bouwplaatsen detecteren camera’s of mensen hun veiligheidshelm wel dragen.
  5. Visuele inspectie: wegbeheerders sturen vaak een voertuig op pad om opnames te maken van de staat van het asfalt. AI kan deze beelden razendsnel beoordelen en bepalen of de conditie van het wegdek nog goed genoeg is, of dat er herstel nodig is. Experts hoeven dus niet meer ter plaatse te gaan en hoeven ook niet meer urenlang beelden te bekijken.

AI werkt het beste als IA

Zo zijn nog veel meer toepassingen denkbaar. Uit de voorbeelden blijkt dat AI het beste werkt als IA: als intelligente assistent die de mens ondersteunt. Vooral in het overnemen van tijdrovend, handmatig werk is AI sterk. Denk aan het overzetten van gegevens uit mail naar een ERP-systeem. AI wordt steeds beter maar is nog niet perfect. Iedereen die met ChatGPT heeft gewerkt, zal herkennen dat AI niet altijd even betrouwbaar werkt. Soms komen er regelrechte onzinantwoorden uit. Vraag je naar bronnen, dan kan het zijn dat ChatGPT die verzint. Menselijk toezicht blijft dus nodig.

IBM maakt het makkelijk met WatsonX

Ook is nog altijd menselijke creativiteit nodig om toepassingen te bedenken die in jouw situatie het meeste voordeel op gaan leveren. Technisch is het echter steeds eenvoudiger om deze te realiseren. Dankzij op plug-and-play gebaseerde oplossingen bijvoorbeeld en voorgetrainde algoritmes. Een goed voorbeeld is IBM WatsonX. Met dat platform kun je op een schaalbare manier nog sneller een flinke scheut betrouwbare intelligentie aan jouw toepassingen toevoegen.

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe je AI praktisch kunt inzetten? Download dan ons e-book of meld je aan voor het event ‘De toepasbaarheid van AI’, op woensdag 4 oktober in het Auditorium van Tech Campus Eindhoven.