Door AI-gegenereerd beeld is overal: wat heb je eraan voor B2B?

Auteur
Patrick
Aantal keer gelezen
1681 keer
Datum van schrijven
15 september 2023
Leestijd
4 minuten

Met tools als DALL-E 2 of Midjourney genereer je in een handomdraai nieuw beeldmateriaal. Ze staan momenteel volop in de belangstelling. Sommigen zijn razend enthousiast over de mogelijkheden, terwijl andere zich grote zorgen maken over het feit dat nep niet meer van echt is te onderscheiden. Maar beeldgenerators gaan niet meer weg, dus kun je er maar beter gebruik van maken. In deze blog lees je meer over hoe je door AI-gegenereerde foto’s op een positieve manier kunt inzetten.

Over door AI-gegenereerde beelden is veel te doen. Er dook er al één op in het NOS-journaal waar een beeld van Koningspinguïns op Antarctica als achtergrond werd gebruikt. Ook lokte fotograaf Boris Eldagsen discussie uit toen hij bekend maakte dat zijn prijswinnende foto die uit de computer kwam. Recent verscheen ook een artikel over door AI geschreven boeken over paddenstoelen verzamelen, die door mensen lijken geschreven maar zelfs de foto’s van de auteurs zijn nep. De inhoud was onbetrouwbaar en gevaarlijk omdat het boek ten onrechte giftige soorten als veilig aanmerkt.

Eenvoudig, goedkoop en snel

Reken maar dat er vaker zulke ophef komt. Het creëren van een nieuwe afbeelding met AI is namelijk gemakkelijk, goedkoop en het gaat razendsnel. Je hoeft maar een opdracht (prompt) in te tikken en de tool komt met de afbeelding die je wenst. Hoewel het beeld is samengesteld uit bestaand beeld dat op internet voorhanden is, heb je er toch een uniek resultaat mee in handen. Die kracht kun je ook binnen een zakelijke context benutten.

Niet meer steeds dezelfde stockfoto

Je kunt de beelden gebruiken als alternatief voor de stockfoto’s uit beeldbanken. Dat scheelt niet alleen in de kosten, je hoeft ook niet bang te zijn dat anderen hetzelfde stockbeeld gebruiken. Je beschikt over een originele afbeelding waarmee je perfect je website, app en allerlei content kunt illustreren.

Ideaal voor PowerPoints en online advertenties

Door de computer gegenereerde beelden zijn ook ideaal voor gebruik in een gelikte PowerPoint. B2B-Marketeers en salesmensen bijvoorbeeld, zitten vaak verlegen om beeld dat past bij hun verhaal. Deze beroepsgroepen kunnen beeldgenerators ook gebruiken om bijvoorbeeld LinkedInadvertenties mee te verrijken.

Een tipje van de sluier dankzij een mock-up

Verder kun je door AI gemaakt beeld gebruiken als mock-up: een afbeelding van een product dat de ontwerpfase nog niet voorbij is. Of als placeholder in een digitaal magazine, totdat een definitieve foto beschikbaar is.

Poets op wat je al in huis hebt

Tot slot kun je nog denken aan de inzet van AI-beeld om de kwaliteit van bestaand beeldmateriaal op te poetsen. Of als inspiratie voor fotografen of ontwerpers, zodat ze voor ze aan de slag gaan een beter idee hebben van wat je van ze verwacht.

Let op de beperkingen

Je moet wel rekening houden met de beperkingen die de tools op dit moment nog hebben. Zo hebben ze soms moeite met het details in gezichten, en met teksten op kleding. Ook gingen al foto’s viraal waarop – als je ze beter bekeek – mensen te zien waren met zes vingers, of met een rechterarm waaraan een linkerhand zat. Het is echter een kwestie van tijd en dan zijn systemen zo goed dat ook die schoonheidsfoutjes eruit zijn.

De vraag is dan hoe je nep nog kunt herkennen. Bij tekst is het probleem dat wanneer je generators naar bronnen vraagt, ze met verzonnen url’s op de proppen komen. Voor beeldgenerators geldt doorgaans dat ze een watermerk toevoegt. Beeldbanken die gemanipuleerd beeld gebruiken zijn meestal veilig doordat ze je een alert geven. Je kunt dus gerust AI in gaan zetten voor je visuele zakelijke communicatie. Gebruik je Watsonx, dan zet je AI-modellen in die getraind zijn met betrouwbare datasets. Je hoeft dan niet bang te zijn dat voor onbetrouwbare, gevaarlijke uitkomsten en dus ook niet voor juridische en ethische gevolgen waar je niet op zit te wachten.

Wil je meer weten over hoe je AI praktisch kunt inzetten? Download dan ons e-book of meld je aan voor het event ‘De toepasbaarheid van AI’, op woensdag 4 oktober in het Auditorium van Tech Campus Eindhoven.