Hoe Artificial Intelligence (AI) helpt in de strijd tegen corona
Kan Artificial Intelligence (AI) het coronavirus stoppen? Het waren in ieder geval AI-systemen die, ruim voor de World Health Organization (WHO) de wereld waarschuwde, signaleerden dat er in China iets verontrustends aan de hand was. Inmiddels versnelt AI mede door gebruik van supercomputers als de Summit van IBM onderzoek naar een vaccin, en helpt het dokters in ziekenhuizen snel de juiste diagnose te stellen.
297 keer
23 maart 2020
5 minuten
Boston Children’s Hospital sloeg eind december al alarm over corona, dagen eerder dan de WHO. Het instituut beschikt over AI-systemen die online nieuws en social media scannen. De machines onderschatten de ernst aanvankelijk nog wat, ze koppelden er een gevaarscore aan van 3 op een schaal van 5. Het ziekenhuis houdt ons inmiddels dankzij AI live op de hoogte van de verspreiding van Covid-19, via een kaart die iedereen hier kan raadplegen.
Het Canadese bedrijf BlueDot spotte de uitbraak ook vroegtijdig, eveneens door openbare bronnen te scannen. Door nog andere informatie toe te voegen, zoals vluchtgegevens van luchtvaartmaatschappijen, kon het accuraat voorspellen op welke plaatsen buiten China corona het eerste zou opduiken. Dat hielp autoriteiten tijdig maatregelen te nemen.
Artificial Intelligence als tweede paar ogen voor dokters
In China helpt AI dokters door hen werk uit handen te nemen. Krachtige software van Infervision kan op scans snel tekenen van longontsteking ontdekken die op Covid-19 duiden. AI dient zo als tweede paar ogen voor dokters. Meer onderzoek is nodig voor de definitieve diagnose, maar snellere ontdekking betekent dat mensen eerder geïsoleerd en behandeld kunnen worden.
Het Chinese Alibaba claimt ook dat het supersnel CT-scans kan analyseren. Een nieuw algoritme herkent corona binnen twintig seconden, waar dat normaal gesproken vijftien minuten duurt.
Artificial Intelligence neemt Nederlands beleid onder de loep
In Nederland ontwikkelt de Eindhovense start-up Fruitpunch AI een systeem, dat gaat analyseren hoe effectief het beleid van de overheid is om besmetting met het virus te bestrijden[5]. Dit op AI gebaseerde model gaat ook economische effecten in kaart brengen en medische gevolgen voorspellen. Bekend is dat er een verband bestaat tussen recessie en het krijgen van hart- en vaatziekten.
Contactloos temperatuur opnemen
In China gebeurt nog meer: Baidu Research meldt bijvoorbeeld dat het met AI-gedreven infrarood sensoren, binnen een minuut de lichaamstemperatuur in beeld kan brengen van tweehonderd mensen[6]. Dit systeem wordt op een treinstation in Beijng gebruikt. Koorts kan een symptoom zijn van corona.
Baidu zet ook zelfrijdende voertuigen in om goederen naar ziekenhuizen te brengen. Dat voorkomt dat een chauffeur het virus overbrengt op medisch personeel. Ook worden robots ingezet om ruimtes te ontsmetten. Drones waarschuwen er mensen die hun mondkapje niet dragen.
Artificial Intelligence helpt test-kits ontwikkelen in recordtijd
In Zuid-Korea ontwikkelde het bedrijf Seegene dankzij AI in drie weken een test-kit, wat anders twee tot drie maanden in beslag neemt[7]. Er is dan ook geen land dat meer test dan Korea. Het schiereiland beschikt inmiddels over testcentra waar je met je auto doorrijdt. Je hoeft niet uit te stappen, je krijgt de test aangereikt door het raam.
De Chinese digitale bank WeBank gebruikt AI om satellietbeelden te analyseren. Door de bezettingsgraad van parkeerplaatsen te tellen bij onder meer fabrieken, krijgt het inzicht in waar mensen weer aan de slag gaan. Op basis daarvan doet het voorspellingen over het economisch herstel.
Als je zelf wilt bijhouden hoe het staat met verspreiding van het virus, het aantal doden en het aantal mensen dat herstelt, dan kun je dat hier zien.
AI versnelt zoektocht naar een medicijn
De Britse startup Exscienta zet AI in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Het bedrijf verwacht echter dat het nog anderhalf tot twee jaar duurt voor een remedie tegen corona beschikbaar komt[9]. Een middel moet immers eerst uitvoerig worden getest. Ook het op gang brengen van de productie kost tijd.
Toch stelt het bedrijf dat AI op drie manieren kan helpen de crisis te bestrijden:
- door de ontwikkeling van een vaccin te versnellen.
- door snel databronnen te scannen op mogelijkheden om bestaande medicijnen in te zetten.
- door een medicijn te ontwerpen dat zowel huidige als toekomstige uitbraken kan tegengaan.
In Amerika hebben wetenschappers alvast vooruitgang geboekt dankzij Summit. Deze door IBM gebouwde supercomputer scande achtduizend geneesmiddelen op detailniveau. In een dag of twee werden 77 micromoleculen aan die kunnen werken tegen Covid-19. Die moeten nog worden getest maar volgens hoofdonderzoeker Jeremy Smith had een normale computer maanden nodig gehad om tot dit resultaat te komen. De Summit geldt dan ook als de snelste en slimste computer, het apparaat is ongeveer een miljoen keer krachtiger dan een gewone laptop. Inmiddels worden overal ter wereld initiatieven genomen om met supercomputers onderzoek naar een remedie te versnellen.
Hoe lang het ook duurt, de kans is groot dat er door AI eerder een geneesmiddel voorhanden komt. Het is dus duidelijk waarin de kracht schuilt van AI: processen komen in een stroomversnelling en dat scheelt tijd. Zo helpt AI mensenlevens redden.