IoT en AI: een ijzersterke combinatie!

Het verbinden van fysieke objecten aan het internet door middel van IoT-technologie is in vrijwel iedere branche een gamechanger gebleken. IoT (Internet of Things) is vooral interessant omdat het geheel nieuwe inzichten oplevert. Doordat u data uit ieder denkbaar object kunt verzamelen en analyseren, kunt u bijvoorbeeld inschatten of een apparaat aan vervanging toe is of voorspellen hoe groot de kans is dat er bij bepaalde omstandigheden een verkeersincident plaatsvindt. IoT opent kortom vele deuren.

Auteur
Redactie
Aantal keer gelezen
622 keer
Datum van schrijven
1 oktober 2018
Leestijd
3 minuten

Echter, IoT-technologie heeft zich sinds de introductie ervan in vele opzichten enorm ontwikkeld. De technologie is volwassen geworden. Er wordt meer data gegenereerd en deze data bevat bovendien steeds meer gedetailleerde informatie. Het analyseren van deze grote hoeveelheid gedetailleerde informatie vereist nieuwe tactieken. De snelheid en precisie van traditionele methodologie voldoet niet meer.

Hoe faciliteert u de nieuwe mogelijkheden van IoT?

De oplossing ligt gelukkig binnen handbereik. Een van de voordelen van IoT is dat het in combinatie met andere technologieën voor sterke synergiën kan zorgen. Door IoT-technologie te combineren met Artificial Intelligence (AI) is het mogelijk om de prestaties van IoT naar een hoger niveau te tillen. Artificial Intelligence is het simuleren van menselijke intelligentie door computersystemen. Dit houdt onder meer in dat deze systemen zo worden geprogrammeerd, dat ze zelf kunnen leren. Dit doen ze door het verwerken van data op basis van bepaalde regels en door het zelfstandig corrigeren van deze regels. Deze vorm van Artificial Intelligence wordt Machine Learning genoemd.

Dit klinkt voor sommigen mogelijk als een ver-van-mijn-bed-show, maar de technologie wordt al veelvuldig gebruikt door diverse bedrijven. Bedrijven als Spotify en Netflix gebruiken de technologie bijvoorbeeld om in te schatten van welke muziek u houdt of wat voor films u graag kijkt. De nauwkeurigheid van deze technologie is bijna angstaanjagend goed.

Hoe kunnen IoT en AI elkaar versterken?

In de basis is IoT een technologie die data verzamelt uit alledaagse objecten. U kunt deze data zelfstandig analyseren en controleren op patronen of opvallendheden, maar de kans dat u iets over het hoofd ziet is groot. Doordat de data afkomstig van IoT-sensoren steeds rijker en omvangrijker wordt, is het bovendien een vrijwel onmogelijke opgave om deze gegevens met traditionele methoden te beoordelen en te begrijpen. Door de IoT-sensoren te koppelen aan Artificial Intelligence is het mogelijk om de vele terabytes aan data te structureren, patronen te herkennen en opvallendheden te ontdekken. IoT-technologie verzamelt de data en vervolgens zorgt AI ervoor dat deze wordt omgezet in intelligentie.

Een voorbeeld

U kent ze wel: zelfrijdende stofzuigers die kriskras door de woonkamer manoeuvreren op zoek naar stoffige plekken. Deze stofzuigers bevatten vaak enige vorm van intelligentie, maar het komt vaak voor dat er een stuk vloer wordt vergeten. De nieuwste generatie zelfrijdende stofzuigers, beschikken over SLAM-technologie (simultaneous localization and mapping). Dit is een vorm van Artificial Intelligence waarbij de robot een kaart van zijn omgeving opstelt en zichzelf vervolgens in dezelfde kaart lokaliseert. Vervolgens past de robot hier zijn gedrag op aan. Het resultaat is een betere nauwkeurigheid en een hogere efficiëntie.

Om als bedrijf het volledige potentieel van IoT-technologie te kunnen benutten, zal deze technologie dus moeten worden gecombineerd met Artificial Intelligence-technologie. Uiteindelijk zorgt deze combinatie ervoor dat apparaten nóg slimmer worden. Het stelt ze in staat om intelligent gedrag te vertonen en weloverwogen beslissingen te nemen, zonder dat hier enige menselijke handeling aan te pas komt.