Vier praktische voordelen van data fabric
Het is regelmatig getipt als een van dé trends voor 2022: data fabric. Onder meer het gezaghebbende onderzoeksbureau Gartner is volledig overtuigd van het strategisch nut. Maar wat is dit nu eigenlijk en – nog belangrijker – wat heeft u er in de praktijk aan?
1020 keer
30 juni 2022
3 minuten
Het data fabric is een architectuur die applicaties en gebruikers samenbrengt in één grote structuur. Dat kan data centraal verzamelen en daar combineren voor een compleet klantbeeld. Zo worden data gemakkelijk beschikbaar op de plaats en op het moment dat ze nodig zijn. Klinkt dat nog te abstract? Dan helpen deze vier praktische voordelen u om een goed beeld te krijgen van hoe data fabric u helpt.
Silo’s aanpakken
Hoe meer applicaties u gebruikt, hoe meer data die verzamelen. Die gegevens worden pas waardevol zodra u op basis daarvan inzichten krijgt in uw bedrijfsvoering en bedrijfsprocessen kunt automatiseren. Echter, wanneer apps hun data niet delen met andere toepassingen en services, ontstaan er silo’s: een beeldspraak die ontleend is aan de grootschalige opslagplaatsen die volledig zijn bedoeld voor bijvoorbeeld graan of kolen. Iemand – of iets – moet de deur van zo’n digitale silo openzetten om gegevens te kunnen gebruiken en delen. Data fabric brengt de data uit al deze bronnen samen. Daardoor krijgt u gedetailleerdere, rijkere inzichten en kunt u applicaties automatisch gegevens laten uitwisselen. Daarmee laat u data echt voor u werken.
Onbekende en nieuwe databronnen aanboren
U zult zien dat wanneer u de beschikking krijgt over steeds meer gegevens, u daar ook steeds creatievere toepassingen voor kunt bedenken. Misschien ontdekt u dankzij data fabric wel dat in een van die silo’s data aanwezig waren waar u geen weet van had, maar die zeer nuttig blijken. Wellicht ziet u nu eindelijk de mogelijkheid om apps en services af te nemen die u interessant leken. Misschien was u echter bang dat dat nóg een silo zou betekenen (of waarvoor u daarom geen groen licht kreeg van hogerhand). Data fabric maakt uitbreiden echter veel gemakkelijker.
Vereenvoudig het beheer
Die mogelijke weerstand tegen nieuwe applicaties is trouwens begrijpelijk. Het IT-landschap raakt behoorlijk versnipperd met allerlei apps, de opkomst van de cloud en ‘as a service’, én natuurlijk ook door het thuiswerken. Daardoor is het vaak niet duidelijk welke data zich waar bevinden. Bovendien is IT-personeel schaars en dan kan nóg een dashboard in de gaten houden als een last voelen. Dankzij data fabric hoeft u echter nog maar één centraal dashboard te gebruiken voor het beheer. Dit is bovendien gekoppeld aan allerlei analysemethodes. Daarmee krijgt u inzicht in waar uw data zijn, hoe uw systemen presteren en hoe het met de beveiliging zit – en hoe u verbeteringen aan kunt brengen.
Security (ook voor thuiswerken)
Een versplinterd IT-landschap is niet alleen onpraktisch, maar vergroot ook cyberrisico’s. In die lappendeken hoeft maar één gat te vallen en dan heeft u een serieus probleem. Omdat data fabric een extra laag over uw applicatie en gegevens vormt, kunt u uw security eenvoudig verbeteren. Niet alleen kunt u het hele landschap veel gemakkelijker overzien en beheren, maar u kunt beveiligingsmaatregelen ook uniform uitrollen naar alle apparaten die deel uitmaken van data fabric.