Vijf manieren waarop data fabric uw werkzaamheden makkelijker maakt

Goede technologie lost knelpunten op en maakt het leven gemakkelijker. Data fabric is hierop geen uitzondering. Deze oplossing stroomlijnt processen in uw organisatie door data-uitwisseling te optimaliseren. Een handige toevoeging aan uw data-infrastructuur, die door het toonaangevend onderzoeksbureau Gartner al is getipt als een van de belangrijkste IT-trends van dit jaar. Wij laten u vijf manieren zien waarop deze oplossing in uw organisatie waarde toevoegt.

Auteur
Patrick
Aantal keer gelezen
2309 keer
Datum van schrijven
30 juni 2022
Leestijd
3 minuten

Als Gartner een trendlijstje publiceert, wordt dat altijd snel opgepikt door allerlei IT-media. Daardoor ontstaat soms de schijn van een buzzword, een term zonder betekenis. Een data-fabric heeft echter wel degelijk grote impact.

Stevig fundament voor automatisering

Voor automatisering van bedrijfstaken hebt u niet alleen data nodig, maar óók de mogelijkheid om die uit te wisselen. Data fabric is een architectuur die al uw systemen koppelt en daarmee transport van gegevens kan realiseren. Deze overkoepelende structuur maakt die uitwisseling veel gemakkelijker. Hierdoor kunt u sneller automatiseringen realiseren. U kunt bovendien gaandeweg steeds meer processen stroomlijnen en systemen aansluiten. Data fabric zorgt dan voor de datatoevoer.

Altijd informatie bij de hand hebben

Data zijn niet alleen belangrijk voor automatisering, maar ook voor het verkrijgen van nieuwe inzichten. Dankzij data fabric kunt u bijvoorbeeld een 360-graden klantbeeld realiseren. Dat is bijzonder handig in sales: op basis van data uit verschillende systemen – onder meer uw CRM, uw marketing automation tool en sociale media – ontstaat een gedetailleerd beeld van een (potentiële) klant. Die kunt u dan gericht benaderen.

In de zorg kunt u denken aan eenzelfde alomvattend beeld, maar dan van een patiënt of cliënt. Hulp bieden gaat dan gerichter en dus gemakkelijker.

Een derde voorbeeld: Wat dacht u van een monteur die met behulp van zijn tablet niet schat wat de reparatie gaat kosten, maar dat precies voor deze situatie kan berekenen? Dat doet hij dan op basis van data van soortgelijke situaties.

Compliance met privacywetgeving

Organisaties doen hun uiterste best om zorgvuldig om te gaan met privacygevoelige gegevens. Public cloud providers kunnen echter toegang tot uw data hebben zonder dat u dat zelf weet. Data fabric biedt dan uitkomst. Niet alleen kunt u gevoelige data veilig opslaan achter de firewall van uw eigen datacenter, u zorgt er ook voor dat ze beschermd worden tijdens de uitwisseling. Data fabric doet dat geheel automatisch, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over compliance met de AVG.

Datamanagement

De bergen data worden steeds groter, maar nieuwe opslag is duur. Data fabric helpt u met uw datamanagement, oftewel het verstandig omgaan met uw storage. Gegevens waar u snel bij moet kunnen bewaart u dan op snelle flash-opslag. Oudere data kunnen gearchiveerd worden op langzamere, maar goedkopere storage. Heeft u alsnog gearchiveerd gegevens nodig? Dan haalt data fabric die op.

AI-modellen sneller in productie brengen

Zelfs de grote partijen als Netflix ondervinden regelmatig problemen met het snel in productie brengen van Artificial Intelligence-modellen. Gemiddeld hebben organisaties er een dag of tien voor nodig . Dat is toch best lang, want denk eens aan alle data die er in de tussentijd bij komen.
Het kan veel sneller: door binnen data fabric te werken met IBM Cloud Paks. Kant en klare software oplossingen voor digitale transformatie. Door integratie van diverse services binnen IBM Cloud Pak for Data, is het mogelijk een AI-model al in tien minuten uit te rollen. Deze gebruiken betrouwbare data en zijn gecontroleerd op vooroordelen (bias). Zo doet u veel sneller gedetailleerdere data-inzichten op en blijft u de concurrentie voor.