Vijf voorbeelden ter inspiratie voor uw AI-business case

Artificial Intelligence (AI) transformeert de manier waarop we werken. Het is op dit moment een van de snelst groeiende technologieën ter wereld. Naar verwachting zullen de investeringen in deze cognitieve technologie de komende twee jaar verdrievoudigen. Diverse bedrijven zijn dus inmiddels begonnen met het implementeren van AI in hun bedrijfsvoering. Ook voor uw bedrijf kan Artificial Intelligence grote voordelen opleveren op het gebied van efficiëntie, kostenbesparing en het creëren van nieuwe business opportunities. In deze blog benoemen we een aantal voorbeelden van hoe AI-technologie toegepast wordt in verschillende branches. Mogelijk kunnen ze u helpen bij het bepalen van uw eigen business case voor Artificial Intelligence!

Auteur
Redactie
Aantal keer gelezen
1192 keer
Datum van schrijven
5 oktober 2020
Leestijd
3 minuten

Tumoren herkennen op medische scans

AI kan op een zelflerende manier aandoeningen zoals tumoren herkennen op medische scans. Hierbij wordt de beeldherkenning steeds slimmer. Wanneer AI een onderdeel van de tumor mist op de afbeelding, wordt dit aangegeven door de dienstdoende arts. Dit wordt door middel van Machine Learning verwerkt, zodat de technologie dergelijke onderdelen in de toekomst wél zal herkennen. Op die manier hoeft de arts steeds minder zelf te zoeken en kan hij patiënten sneller van dienst zijn. De foutmarge wordt bovendien drastisch verkleind.

Automatisch schappen aanvullen met object detection

Naast de gezondheidszorg kan AI ook in de retailsector een meerwaarde bieden. De object detection-functie herkent bijvoorbeeld wanneer schappen van een bepaald product leeg beginnen te raken. Hiermee kan het aanvulproces geautomatiseerd worden: wanneer het aantal producten onder een bepaald niveau komt, wordt er een signaal verstuurd naar een aanvulmechanisme. Zo zijn de schappen altijd gevuld en loopt de retailer geen omzet mis.

Hulp bij winkelbeveiliging

AI kan winkeldieven of overvallers in een vroeg stadium signaleren door bij verdacht gedrag automatisch de beveiliging of politie in te schakelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om wapens op beelden van beveiligingscamera’s te herkennen en in te schatten of iemand artikelen meeneemt zonder dat er afgerekend is bij de kassa. Dit levert een veiligere omgeving op. Ook kan dit uiteindelijk resulteren in een winkelmodel waarin kassamedewerkers overbodig worden en mensen zelfstandig hun producten af kunnen rekenen.

Naleven veiligheidsvoorschriften in de bouw

Om de naleving van veiligheidsvoorschriften in de bouw te verbeteren, kunnen camera’s ingezet worden die gebruikmaken van AI-beeldherkenning. Wanneer de technologie medewerkers spot zonder de voorgeschreven bescherming of op gevaarlijke plaatsen, wordt de leiding ingelicht en kan er tijdig ingegrepen worden.

Herkennen gevaarlijke situaties op de weg

Ook de software in voertuigen wordt steeds slimmer. Door middel van AI worden gevaarlijke situaties op de weg, zoals filevorming, vooraf ingeschat en wordt het voertuig automatisch afgeremd. In de toekomst zullen er hierdoor steeds vaak zelfrijdende auto’s of bussen gebruikt worden.

Beginnen met AI: bepaal uw business case

De mogelijkheden van AI zijn vrijwel eindeloos. Het biedt dus veel perspectief, maar het kan er ook voor zorgen dat u niet weet waar u moet beginnen. Een goede eerste stap voor het aan de slag gaan met AI is het opstellen van een business case. Vraag uzelf kritisch af welke van uw bedrijfsprocessen ondersteuning nodig hebben om een efficiëntere bedrijfsvoering te realiseren. Welke procesonderdelen kunt u automatiseren? Welke functies kunt u vervangen door een bot? Zorg bij de implementatie van AI dat u draagvlak creëert onder uw medewerkers en de expertise vanuit al uw bedrijfslagen inzet. Uiteindelijk moeten zowel u als de klant er beter van worden.