Visual Inspection maakt het leven makkelijker, maar worden wij mensen nu ook overbodig?

Visual Inspection door een digitale inspecteur scheelt heel wat tijd, geld en moeite. Neem het controleren van kentekens. De camera’s die hiervoor worden gebruikt maken inmiddels tweehonderd frames per seconde. Ga als mens die beelden allemaal maar eens vergelijken met een lijst van gestolen voertuigen, verdachte personen of belastingontduikers. De computer doet het met behulp van door Artificial Intelligence (AI) gedreven techniek in een flits. Volgens sommigen staat AI voor ‘’Alsmaar Intelligenter’’ en kan het niet lang meer duren voor de robots alle (inspectie)werk van ons overnemen. Maar of dat echt gaat gebeuren? In deze blog leest u er meer over.

Auteur
Acato Digital Agency
Aantal keer gelezen
3630 keer
Datum van schrijven
22 maart 2022
Leestijd
4 minuten

Visual Inspection: ongekende mogelijkheden

Digitale inspecteurs werken sneller, accurater, zijn onvermoeibaar en ongelimiteerd beschikbaar. Ze maken ons mensen het leven makkelijker op allerlei manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld ook in razende vaart de bermen langs het spoor controleren op erosie of gevaar door overhangend groen.

Maar er zijn meer toepassingen denkbaar. Een greep uit de mogelijkheden van Visual Inspection:

  • De kwaliteit van het wegdek controleren en van al het straatmeubilair.
  • Voor aanvang van graafwerkzaamheden weten of er kans is dat in de bodem een gasleiding of rioolbuis beschadigt raakt.
  • Aan de lopende band herkennen of auto’s op de juiste manier zijn geassembleerd.
  • In een magazijn bijhouden of er nog genoeg voorraad op de schappen ligt. Als dat niet zo is, automatisch bijbestellen.

Mensen zijn nodig om intelligentie te voeden

Hoe intelligent systemen ook zijn, ze kunnen nog altijd niet zonder inbreng van ons mensen. Kennis van menselijke experts is nodig om modellen te bouwen en trainen. Een computer weet anders niet waar hij op moet letten en welke conclusies hij moet trekken. Mensen blijven ook nodig om uitkomsten te controleren op juistheid.

Technologische ontwikkelingen maken het wel steeds makkelijker om AI voor ons te laten werken. Platforms voor Visual Inspection bevatten ingebouwde, voorgetrainde modellen die zelfstandig foto’s labelen. Heatmaps laten zien op welk deel van een foto de computer focust. Dat maakt het makkelijk om bij te sturen als dat nodig is. Met drag-and-dropmenu’s, voorgedefiniëerde bouwblokken en een visuelere manier van programmeren, is zelf code schrijven minder nodig.

Platforms automatiseren ook veel taken, zoals het voorzien van data van het juiste formaat. Door al die slimme functionaliteiten, loopt de ontwikkeltijd flink terug. Dat is belangrijk voor wie bijvoorbeeld regelmatig nieuwe producten lanceert die aan strenge kwaliteitseisen moeten voldoen. De toegevoegde waarde van developers, data scientists en domeinexperts is groter naarmate het inspectiewerk minder ‘standaard’ is. Wie iets maakt dat niemand anders maakt, moet een bestaand model grondig aanpassen of een heel eigen model ontwikkelen.

Experts voegen extra waarde toe

Experts zijn ook nodig om koppelingen te leggen met andere systemen. Als Visual Inspection  bijvoorbeeld samenwerkt met software voor assetmanagement, wordt prioriteren en budgetteren eenvoudiger. En als er een link is met een mobiele app, kan die direct een waarschuwing geven als er iets aan een product of machine mankeert. In combinatie met AI gedreven software krijgt door een digitale inspecteur verzamelde data voorspellende waarde en wordt duidelijk wanneer onderhoud nodig is. Een manier van werken die uitval van productie en verspilling van grondstoffen voorkomt.

Rekenkracht

Om AI goed te laten werken is wel ongekende rekenkracht nodig. Vaak worden hiervoor IBM Power 9-systemen gebruikt in een datacenter (private cloud). Die laten zich makkelijk clusteren. Daardoor leveren digitale inspecteurs topprestaties en zijn ze ook nog eens af te nemen als dienst. Om hiervoor de juiste digitale basis te leggen, zijn experts onmisbaar. Dit geldt ook voor beheer en onderhoud.

AI maakt ons mensen dus niet overbodig, maar helpt ons wel om efficiënter te werken.