Waarom data fabric onmisbaar is: drie praktijkvoorbeelden

Wie zijn organisatie wil vernieuwen en voorop wil lopen, moet datagedreven werken. Daar zijn uiteraad relevante data voor nodig, in het juiste formaat. . Die moeten bovendien op de juiste plaats in uw organisatie terechtkomen. Dat is echter niet genoeg. U moet er óók zeker van zijn dat uw gegevens niet op de verkeerde plaatsen terechtkomen. Gelukkig zorgt data fabric daarvoor. Aan de hand van drie voorbeelden uit verschillende sectoren laten we zien waarom deze oplossing onmisbaar is.

Auteur
Patrick
Aantal keer gelezen
505 keer
Datum van schrijven
30 juni 2022
Leestijd
4 minuten

Inmiddels gebruikt 82% van de bedrijven wereldwijd een hybride infrastructuur. Dit model combineert public cloud met IT die in uw eigen datacenterstaan. Die hebben beide hun voordelen: de eerste is schaalbaarder en de laatste biedt een hogere mate van controle. Want zeg nu zelf, u moet er toch niet aan denken dat gevoelige data terechtkomen op plaatsen waar ze kunnen lekken?

Gelukkig kunt u data fabric gebruiken als een soort onzichtbare structuur die data beschermt. Banken, politie, defensie: ze hebben er allemaal baat bij. Hieronder lichten we een aantal sectoren nog wat verder uit. Gelukkig werken veel van de bedrijven in bovenstaande sectoren al in sterke mate met data. Ze hebben hun eigen datacenters met een hybride cloud-architectuur. Door hier een uniforme laag over te leggen (data fabric) wordt deze complexe architectuur weer overzichtelijk. Organisaties komen zo weer in control.

De overheid en de zorg: privacy waarborgen

Deze twee sectoren hebben te maken met data van respectievelijk inwoners en patiënten/cliënten. Deze gegevens zijn nodig om hen zo goed mogelijk te helpen. Door systemen te koppelen en data te delen, kunnen scherpere inzichten opgedaan worden. Die helpen vervolgens om veel sneller aan een informatieverzoek te voldoen, of om de juiste diagnose te stellen. Dit verkort wachttijden, cruciaal in een tijd van personeelstekorten.

Deze gegevens mogen natuurlijk niet lekken of op een andere manier onder verkeerde ogen komen. Helaas is dat geen zekerheid wanneer u die data in de public cloud bewaart. Providers kunnen toegang hebben tot uw data zonder dat u dat doorheeft. Door zulke gevoelige gegevens on-premise te laten staan voorkomt u dat. Data fabric zorgt er dan voor dat clouddiensten enkel geanonimiseerde data zien. Dit voorkomt boetes vanwege overtreding van privacywetgeving. Data fabric kan er ook voor zorgen dat niet iedereen bij data kan en dat wordt gelogd wie wel toegang had.

De maakindustrie: bescherming tegen nieuwsgierige concurrenten

In de machinebouw is artificial intelligence een geweldig hulpmiddel om efficiënter te produceren. Precies de juiste hoeveelheid grondstoffen berekenen, deze op tijd laten bezorgen en zo voorraadbeheer optimaliseren. Data over productieprocessen zijn daarbij essentieel. Die helpen u om voorsprong te nemen op de concurrentie.

Die concurrentie is natuurlijk erg geïnteresseerd in data over uw machines. Want dat geeft bijvoorbeeld inzicht in wat u produceert en hoeveel, maar ook of er storingen zijn. Zelfs de gegevens van uw klanten kunnen interessant zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met de levensduur van hijskranen en graafmachines; zijn er data over draaiuren? Datagedreven bedrijven beconcurreren elkaar uiteindelijk op basis van kennis: wie ook maar twee of drie procent meer weet dan de rest, loopt voorop. Daarom is de bescherming met data fabric onmisbaar. Dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Retail: wie wordt de eerste?

Bent u weleens in een Amazon Go-winkel geweest? Er is geen kassa. Bij entree wordt uw QR code of handafdruk gescand en is uw betaalwijze geactiveerd. Camera’s nemen waar wat u uit het schap pakt. Zodra u de winkel verlaat worden de artikelen afgeschreven van uw rekening. Aan zo’n geautomatiseerd kassaloos proces komen natuurlijk bergen data te pas, waaronder gevoelige gegevens als uw identiteit en creditcardgegevens. Die moeten goed beschermd worden. Ook in Nederland gaan kassaloze supermarkten komen: Aldi wordt de eerste. Die kent daardoor het gedrag van klanten beter dan de concurrent.

Er moet voor zo’n kassaloos systeem natuurlijk wel compliant zijn met privacywetgeving. Gelukkig is er data fabric dat data in beveiligde bronnen laat. Deze oplossing werkt op basis van IBM Cloud Paks, kant en klare software die het gemakkelijker maken om met een hybride infrastructuur te werken. Deze paks bieden een hoog niveau van security doordat maatregelen doordringen tot in de haarvaten van uw infrastructuur: een ideale toevoeging dus.