6 IoT-toepassingen waar u nog nooit aan gedacht heeft

Misschien ziet u het nut van IoT voor uw organisatie niet, of lijkt het een ver-van-uw-bed-show. Maar als u gebruikmaakt van moderne applicaties en devices is de kans groot dat uw organisatie interessante data verzamelt. De stap naar een nuttige IoT-toepassing is daarmee snel gezet.

Auteur
Redactie
Aantal keer gelezen
3773 keer
Datum van schrijven
14 oktober 2020
Leestijd
4 minuten

Het combineren van data met de juiste applicaties en devices leidt tot business-oplossingen op allerlei niveaus. Wij zetten in deze blog zes van die toepassingen op een rij. IoT helpt u in het productieproces, tijdens de distributie, maar ook in de strijd tegen het coronavirus. En u kunt er vandaag nog mee aan de slag.

Ontdek afwijkingen in het productieproces met IoT

In de meeste fabrieken zijn camera’s standaard aanwezig. Door ze uit te rusten met een IoT-sensor zijn ze een krachtig hulpmiddel om productieprocessen te verbeteren. Wanneer u camera’s traint met datamodellen uit een centraal systeem, zoals IBM Visual Insights, herkennen ze afwijkingen in producten. Aan de hand van een perfect chocoladekoekje ziet de sensor bijvoorbeeld afwijkingen in andere koekjes. Dat leidt tot een efficiënter productieproces: een IoT-sensor ontdekt fouten vele malen sneller en accurater dan het menselijk oog.

Geef medewerkers expert-status met een IoT-app

Verregaande ontwikkelingen in image recognition maken snellere productinspecties mogelijk, zelfs als medewerkers niet alle kennis in huis hebben. Een garagemedewerker die een bandinspectie doet, kan een IoT-app gebruiken, zoals de Visual Inspector van IBM. Net als de IoT-camera uit de vorige paragraaf is deze app getraind met datamodellen van experts. Daardoor herkent hij afwijkingen snel: bijvoorbeeld een verkeerd aangedraaide moer. Met de Visual Inspector krijgt iedere medewerker een expertstatus. Bijkomende voordelen zijn dat de app overal gebruikt kan worden en kostenefficiënt is. U installeert hem immers op een bestaande iPhone of iPad.

Veilig terug naar kantoor met IoT

IoT is ook een belangrijk hulpmiddel om veilig werken na de coronacrisis mogelijk te maken. Verschillende toepassingen worden al actief gebruikt. Voor de hand liggende vormen zijn sensoren die met infrarood de temperatuur van medewerkers checken als zij het kantoor betreden, of camera’s die met een IoT-sensor controleren of mensen afstand houden en mondkapjes dragen. Bestaande camera’s in het pand zijn met beide toepassingen uit te rusten. Geavanceerder zijn AI-toepassingen die aan de hand van een hoestje herkennen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Houd in de gaten dat al deze toepassingen in meer of mindere mate privacyrichtlijnen raken. Voor u ze inzet, is het belangrijk na te gaan welk doel u wilt bereiken. Verzamel niet meer informatie van medewerkers dan nodig is.

Self-healing machines door middel van IoT

Robots en machines worden wijdverspreid ingezet in massaproductie, maar hebben vroeg of laat onderhoud nodig. Dat onderhoud wordt normaal gesproken periodiek door een team uitgevoerd. Door een machine aan het netwerk te koppelen en voortdurend te laten monitoren met data-analyse, geven de robots zelf een seintje als ze onderhoud nodig hebben. Dat bespaart tijd. Bovendien verkleint dit het risico dat er voor een periodieke controle defecten ontstaan. Daarin kunt u nog een stap verdergaan, door een machine zelf de onderdelen te laten bestellen die hij nodig heeft. Zo optimaliseert u tegelijkertijd uw inventory management.

Voorkom schade aan voertuigen met IoT-sensoren

Camera’s in fabrieken kunnen met IoT-sensoren worden ingezet om afwijkingen te herkennen, maar sensoren in voertuigen bieden andere mogelijkheden. Organisaties die transportmiddelen of machinewerktuigen inzetten, hebben veel baat bij de voorspellende kracht van data-analyse. Door voertuigen uit te rusten met draadloze sensoren (gekoppeld aan 4G/5G) en 24/7 te monitoren in een centraal systeem, wordt melding gemaakt bij mogelijke issues. Denk bijvoorbeeld aan te lage bandenspanning bij één van de wagens. Op tijd ingrijpen helpt schade en ongelukken voorkomen. Met deze preventieve aanpak bespaart u tijd en kosten.

Fleet management met IoT

De data die uit voertuigen voortkomt is niet alleen nuttig om onderhoud te voorspellen. Het helpt transportbedrijven of bouwbedrijven ook bij effectief fleet management. U kunt de data van voertuigen door middel van machine learning koppelen aan real-time verkeers- en weersituaties. Met intelligente data-analyses worden de meest efficiënte routes uitgestippeld, maar wordt tevens bepaald hoeveel voertuigen nodig zijn. Dat helpt om te besparen op brandstof- en arbeidskosten.

Bovenstaande IoT-toepassingen verzamelen en combineren uw gevoelige data, zoals afwijkingen en fouten in producten. Die informatie moet goed beschermd zijn. Als u een IoT-toepassing gebruikt, is het inzetten van een geschikt cloud-systeem daarom essentieel. Kies altijd een cloud-oplossing waarvan u zeker weet dat de data niet in verkeerde handen kan vallen, zoals de betrouwbare diensten van IBM.