Hoe slimme IoT-oplossingen u helpen veilig terug te keren naar kantoor

We leveren in een onzekere tijd, maar zodra werknemers mondjesmaat terugkeren naar de werkvloer staan werkgevers voor nieuwe uitdagingen. Dit hebben we afgelopen tijd al gemerkt, maar zal naar verwachting in periodes terugkeren. De noodzaak om rekening te houden met afstand, veiligheid en gezondheid op kantoren zal alleen maar versterken. Zo is de 1,5 meter te allen tijde vereist en mogen niet te veel mensen in één ruimte aanwezig zijn. Deze regels blijven van kracht tot een vaccin beschikbaar is. Dit vraagt soms om verregaande aanpassingen.

Auteur
Acato Digital Agency
Aantal keer gelezen
1863 keer
Datum van schrijven
17 oktober 2020
Leestijd
4 minuten

Fysieke aanpassingen zijn relatief eenvoudig toe te passen, bijvoorbeeld door werkplekken verder uit elkaar te zetten of door plexiglas te plaatsen. De volgende uitdaging is echter hoe u als werkgever de 1,5 meter-werkvloer handhaaft? IoT-oplossingen bieden een helpende hand. In deze blog vindt u drie slimme oplossingen om werknemers veilig terug te laten keren naar kantoor, en we leggen uit hoe u daar tegelijkertijd op de lange termijn profijt van heeft.

Houd de 1,5 meter in acht met workforce tracking

Ondanks fysieke aanpassingen op de werkvloer komt de 1,5 meter op een normale werkdag onvermijdelijk in gevaar. Bijvoorbeeld tijdens het halen van een kop koffie, het houden van een lunchpauze of bij het wisselen van diensten. U krijgt inzicht in risicofactoren door wearables van werknemers slim in te zetten, en smartphones en smartwatches te traceren. Door locatiedata van medewerkers te verzamelen in een centraal systeem, vindt u kritieke plaatsen en tijdstippen waar de gezondheid in gevaar komt.

Op basis van deze data past u het beleid aan: door pauzemomenten anders te verdelen, diensten opnieuw in te delen of ruimtes beter in te richten. Deze data is ook nuttig als iemand in uw organisatie besmet blijkt met het virus. De mensen met wie deze persoon in contact is geweest, kunnen snel worden opgespoord.

Workforce tracking raakt uiteraard de privacy van uw werknemers. Vraag daarom altijd toestemming en wees transparant over de informatie die u verzamelt. Verzend belangrijke meldingen via Bluetooth Beacons, bijvoorbeeld als een medewerker een te volle ruimte wil betreden. Het inzetten van workforce tracking levert u ook op de lange termijn voordeel op. Door de activiteit van werknemers te monitoren, maakt u de werkvloer, efficiënter, transparanter en productiever.

Spoor zieke werknemers op met intelligente sensoren

Camera’s zijn binnen een organisatie vaak al aanwezig. Meestal zijn deze camera’s reeds voorzien van een connectie met het netwerk – bijvoorbeeld om video-feeds te analyseren. Door ze uit te bereiden met thermal imaging of infrarood-sensoren, vormen ze een krachtig hulpmiddel om zieke werknemers te detecteren.

Infraroodcamera’s die koorts bij een medewerker detecteren, zijn slechts een eerste stap. De tweede stap is het combineren van deze data met informatie uit eerdergenoemde wearables. Door location tracking kan precies achterhaald worden om welke werknemer het gaat en is bovendien te zien met wie deze persoon in nabij contact is geweest. Ook buiten het meten van koorts zijn infrarood-sensoren trouwens nuttig om signalen af te geven. Bijvoorbeeld om een onzichtbare stof – zoals gas – te detecteren of te warme apparatuur te ontdekken. Op die manier beschermt u de veiligheid van uw medewerkers optimaal.

Bevorder het gebruik van contactloze technologie

Lichtknopjes en deurklinken zijn een bron van bacteriën en vormen daarom een gezondheidsrisico. Door regelmatig te desinfecteren is dit risico te bestrijden, maar ook contactloze technologie biedt uitkomst. Op die manier hoeven risicovolle objecten immers helemaal niet te worden aangeraakt. ‘Smart lighting’, waarmee u het licht met een smartphone aanzet, is een bekend gegeven. Maar deze IoT-processen zijn verder door te voeren: door een koffieautomaat aan het netwerk te koppelen, maken werknemers cappuccino voortaan met hun eigen smartphone. IoT-sensoren kunnen liften en deuren automatisch openen, met een combinatie van face recognition en bewegingssensoren. Ook op de lange termijn levert deze contactloze technologie een efficiëntere werkvloer op.

Bovenstaande IoT-oplossingen creëren een gezonde werkomgeving in het nieuwe normaal, maar tillen uw organisatie ook naar een hoger plan. Door intelligente technologie breder in te zetten, maakt u bedrijfsprocessen efficiënter en bevordert u het werkgemak. Zo zet u de grote uitdagingen van deze tijd om in kansen.

Meer lezen over IoT-oplossingen voor de uitdagingen binnen uw organisatie? Lees het whitepaper: ‘Verbeter en versnel uw productieprocessen eenvoudig met visuele inspectie’.