De 5G-revolutie: hoe snelheid nieuwe IOT-usecases aanjaagt

Wifi6 en 5G komen eraan. Beide technologieën worden gezien als echte game-changers die de komende jaren een flinke boost gaan geven aan het Internet of Things. Met supersnelle verbindingen is het downloaden van enorme bestanden in een oogwenk gepiept, haperen videoverbindingen niet meer, laat complexe sensordata zich in een handomdraai verwerken en reageren zelfrijdende auto’s in een milliseconde op een voetganger. In deze blog leest u meer over de mogelijkheden van wat IBM de ‘5G-revolutie’ noemt.

Auteur
Redactie
Aantal keer gelezen
772 keer
Datum van schrijven
16 juni 2020
Leestijd
4 minuten

Wifi6 en 5G bieden beide een hogere snelheid, minder vertraging en meer capaciteit dan hun voorgangers om apparaten met internet te verbinden. Wifi6 geldt als de beste keus voor indoor netwerktoegang, 5G voor outdoor.

Een paar cijfers

Het in 2009 geïntroduceerde 4G kan ongeveer 4.000 apparaten per vierkante meter ondersteunen, 5G rond de miljoen. De snelheid ligt zo’n tien tot vijftien keer hoger. Wifi6 is ongeveer drie keer zo snel als Wifi5 dat in 2014 kwam. Aanbieders spelen met beide technologieën in op de enorme groei van verbonden apparaten. Huishoudens bijvoorbeeld, hadden bij de introductie van Wifi5 in 2014 vijf voor wifi geschikte devices in bezit. Bij de komst vorig jaar van Wifi6, waren dat er negen. Naar verwachting zijn het er over een paar jaar al vijftig.

Doordat er minder vertraging is, kunnen consumenten met Wifi6 en 5G ongestoord Netflixen, bellen en YouTube kijken. Voor de zakelijke markt ontstaan nieuwe use cases waar miljardeninvesteringen mee zijn gemoeid. Voorspeld wordt dat deze de komende vijftien jaar wereldwijd 22 miljoen banen gaan opleveren.

Een greep uit de ontwikkelingen die met name 5G aanjaagt:

  • Augmented reality en virtual reality: mensen in de technische buitendienst met smart glasses op, laten experts op afstand meekijken.
  • Digital signage: digitale schermen geven op subtiele wijze informatie aan een klant, bijvoorbeeld over het product dat in het schap ligt waar hij zojuist een tijd voor stond te kijken.
  • Asset tracking: doordat het bereik groter is, kunnen organisaties over grotere afstand waardevolle bedrijfsmiddelen in de gaten te houden. De kans dat ze zoek raken neemt sterk af.
  • Slimme landbouw: sensoren houden in de gaten of er nog water in een reservoir zit, of de bodem al besproeid moet worden en hoeveel water dan precies nodig is.
  • Drones: er kunnen meer drones tegelijkertijd op pad worden gestuurd. In de agrarische wereld monitoren die met HD-camera’s gewassen en kuddes in real-time.
  • Smart cities: door real-time informatie van sensoren is het mogelijk verkeersstromen te monitoren en in goede banen te leiden. Dat voorkomt files en vermindert uitstoot.
  • Voorspellend onderhoud: sensoren die de conditie van bruggen en spoorwegen in de gaten houden, geven een signaal af zodra onderhoud nodig is.
  • Op afstand opereren: een videoverbinding zonder vertraging laat een arts op afstand met grote precisie een operatierobot bedienen.

Om op tijd te profiteren van de mogelijkheden doen bedrijven er goed aan te investeren in onderzoek en ontwikkeling, te experimenteren en partnerships aan te gaan.

In Eindhoven sloegen GGD Ambulancedienst, Catherinaziekenhuis, Philips, en VodafoneZiggo de handen ineen voor het project ‘Connected Ambulance’. Begin 2020 lieten ze zien hoe dit kan werken: iemand die een patiënt met een hartinfarct speelde, werd gereanimeerd door ambulancepersoneel. Dat stond via 5G in direct contact met een cardioloog die meekeek en aanwijzingen gaf.

Een bekend voorbeeld van een succesvol partnership is dat van IBM, Cisco, Axians en Esri. In de haven van Rotterdam werken deze vier aan autonoom scheepvaartverkeer. IBM bouwde een IOT-cloudplatform dat de informatie van 44 sensorpunten, radar- en scheepscommunicatie verwerkt. Dat helpt om de optimale route te berekenen en logistieke processen perfect op elkaar af te stemmen. Rederijen besparen hierdoor soms wel een uur aanlegtijd. Bijkomend voordeel is dat het brandstofverbruik daalt. De haven kan bovendien meer schepen verwerken.

IBM kan 5G IOT-usecases ondersteunen met niet alleen een betrouwbaar technologisch fundament, maar ook met tools voor Artificial Intelligence en naadloze interne en externe data-uitwisseling. Net als 5G en Wifi6 helpt dat om digitale processen te versnellen. Dat helpt organisaties om innovatiever, succesvoller en winstgevender te zijn.